De lokale driehoek van Burgemeester, Politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam vreest dat de toename van het smokkelen van cocaïne in de Rotterdamse haven ertoe leidt dat de maatschappij meer hinder gaat ondervinden van criminaliteit en overlast.

"Er gaat zo ontzettend veel geld om in de smokkel van cocaïne dat de criminaliteit die er mee samenhangt enorm is. We zien het hier in de regio maar ook in andere steden", zegt woordvoerder Jeichien de Graaff van het OM tegen de Telegraaf.

Dit jaar is al zo’n 12.000 kilo coke in beslag genomen. De laatste jaren wordt er in een heel jaar ongeveer 8.000 kilo onderschept.

Volgens de driehoek zou door de smokkel meer geweld voorkomen op straat. Ook zouden ondernemers bedreigd kunnen worden en ligt corruptie op de loer.

Volgens de Telegraaf hebben zowel de stijging van het aantal schietincidenten in Rotterdam als de toename van het aantal liquidaties in Nederland vooral te maken met cocaïnehandel.

De krant zegt ook dat importeurs in de haven van Rotterdam regelmatig worden bedreigd omdat cocaïne in hun containers terecht is gekomen of is zoekgeraakt.