Zo'n tien treinen hebben maandagavond een paar uur stilgestaan op Amsterdam Centraal als gevolg van een werkonderbreking van een groep machinisten en conducteurs. De reiziger heeft hier weinig hinder van ondervonden.

Dat meldt een woordvoerder van NS laten weten. "Het heeft wel tot in de loop van de avond geduurd tot de hele dienstregeling weer volgens planning verliep", stelt hij. "Als een trein niet vertrekt, veroorzaakt dat een rimpeleffect op de ritten daarna."

Maar de overlast voor reizigers is minimaal geweest. "Mensen moesten soms op de volgende trein wachten. Maar we hebben geen grote klachten ontvangen", aldus de zegsman.

Ruim honderd NS-medewerkers hielden op Amsterdam Centraal van 17.00 tot 19.00 uur een zogeheten groot werkoverleg, waar ze praatten over hun onvrede over verschillende onderwerpen.

Niet chaotisch

De treinen die uitvielen zouden naar Hoofddorp, Zwolle, Schiphol, Den Helder, Schagen, Rotterdam CS en UItgeest zijn gereden.

De NS heeft echter de indruk dat zeker driekwart van de aanwezige werknemers buiten hun diensttijd hebben deelgenomen aan het werkoverleg. De hinder voor de reizigers bleef beperkt, aldus een woordvoerder.

Op het station was het niet chaotisch. Er was geen sprake van volle perrons of lange rijen voor informatiepunten.De NS had van tevoren reizigers gewaarschuwd rekening te houden met uitvallende ritten.

Rondje om de kerk

Een groep NS-machinisten en -conducteurs had vorige week opgeroepen het werk neer te leggen tijdens een 'groot werkoverleg' op Amsterdam CS. De actie gaat niet uit van FNV Spoor.

Voor de groep boze machinisten, die de pers niet te woord wil staan, is de maat vol. Zij zijn ontevreden over het 'rondje om de kerk' dat mogelijk terugkeert met de nieuwe dienstregeling en boos dat de NS afspraken over het behouden van twee conducteurs op dubbeldekkers niet nakomt.

Rotterdam Alexander

Ook op het traject Rotterdam Centraal-Rotterdam Alexander hebben reizigers in de spits hinder van uitvallende treinen. Een arrestatieteam van de politie onderzocht een trein op station Rotterdam Noord na een melding dat er mogelijk een vuurwapen was gezien.

De politie liet rond 18.00 uur weten dat het wapen niet is gevonden. Het is de verwachting dat het treinverkeer op dit traject weer wordt hervat. Reizigers moeten nog wel rekening houden met extra reistijd.