Aantal ongevallen op spoorwegoverwegen daalt

Het aantal ongevallen op spoorwegovergangen daalt: in 2016 zijn tot nu toe twintig aanrijdingen geweest, waarvan vier met een dodelijke afloop.

Zeven aanrijdingen vonden dit jaar plaats op niet actief beveiligde overwegen, meldt spoorbeheerder Prorail. De meeste ongevallen vonden plaats op overwegen die voorzien zijn van lampen, bellen en spoorbomen.

Er is al jaren een daling te zien in het aantal ongevallen op overwegen. In 2015 eerder vonden er 33 aanrijdingen plaats, waarbij dertien personen omkwamen.

Sinds 2008 werden 330 aanrijdingen geregistreerd. Hierbij overleden 98 mensen en raakten meer dan twintig mensen zwaargewond. De meeste ongevallen gebeurden met personenauto's (130 ongevallen). In 82 gevallen ging het om een voetganger of (brom-)fietser.

Campagne

Prorail start maandag een nieuwe campagne om mensen te wijzen op het veilig oversteken van spoorwegovergangen. Hoewel het aantal ongelukken daalt, gebeurt het volgens de spoorbeheerder nog te vaak dat mensen snel het spoor oversteken.

De campagne is vooral gericht op jongeren, die volgens Prorail vaak zijn afgeleid in het verkeer door koptelefoontjes en sociale media. Cabaretier Jandino Asporaat is het gezicht van de campagne 'Doe 't veilig'.

Lees meer over:
Tip de redactie