Bibliotheken zien stabilisering uitleen en leden

Na jaren van afnemende bezoekersaantallen keert het tij voor de bibliotheken. De laatste twee jaar is het aantal boeken dat jaarlijks wordt uitgeleend gestabiliseerd op ruim 78 miljoen. Ook het aantal leden blijft sinds twee jaar hangen, op 3,7 miljoen mensen.

De bibliotheken hebben sinds de eeuwwisseling te maken gehad met forse dalingen van gebruikers als gevolg van een verminderde belangstelling voor het lezen en digitalisering. In de jaren negentig leenden de bibliotheken jaarlijks nog rond de 150 miljoen boeken uit. Dat aantal is inmiddels vrijwel gehalveerd. 

Het aantal biebs daalde fors in Nederland. Er kwamen bijvoorbeeld meer onbemande ruimtes waar mensen via een automaat boeken konden lenen.

Tegelijkertijd worden er inmiddels meer e-books uitgeleend dan verkocht in Nederland. Vorig jaar werden 1,5 miljoen e-books uitgeleend. Dat aantal werd dit jaar al in de eerste zes maanden gehaald.

Scholen

Afgelopen jaren trokken ook steeds meer bibliotheken in schoolgebouwen om bij te dragen aan leesprestaties van leerlingen. "Bibliotheken stellen collecties en professionele medewerkers aan scholen ter beschikking en daar wordt gretig gebruik van gemaakt", aldus Francien van Bohemen van de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Zo nam in veertien jaar tijd het aantal bibliotheken op scholen toe van 2 procent (131 scholen) naar 44 procent (2.870 scholen). Mede daardoor is 61 procent van de bibliotheekleden onder de achttien jaar. Van alle jongeren in Nederland is 67 procent lid.

Functies bibliotheek

Dat lidmaatschap van schoolbibliotheken niet automatisch betekent dat leerlingen veel lezen, blijkt uit een speciale campagne die maandag wordt gelanceerd. Tijdens de campagne 'De weddenschap' worden leerlingen van vmbo- en mbo-scholen uitgedaagd om in zes maanden tijd drie boeken te lezen.

De rol van openbare bibliotheken is intussen veranderd. Van Bohemen: "Bibliotheken zijn meer activiteitencentra geworden, waar je niet alleen maar een boek kunt ophalen of terugbrengen. Je kunt er langs gaan voor muziekoptredens, lezingen, studeren, workshops of een bakje koffie doen en om mensen te ontmoeten. De verblijfsduur is daardoor aanzienlijk verlengd."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie