Lagere straf voor moeder van vermoorde gehandicapte Daniëlla

De moeder van de vermoorde verstandelijk gehandicapte Daniëlla van Bergen (20) krijgt een lagere straf dan eerder door de rechtbank besloten.

Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald in het hoger beroep.

Moeder Karin S. krijgt nu vijf jaar cel en tbs vanwege haar medeplichtigheid. Bij de rechtbank kreeg zij eerder nog acht jaar cel en tbs. Het hof ziet haar als ''sterk verminderd toerekeningsvatbaar''.

De straf voor de 48-jarige Geert W., de stiefvader van Van Bergen, blijft onveranderd: achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het hof omschrijft W. als een ''zich dominant opstellende, dwingende en rigide man''.

'Veel pijn, angst en verdriet'

Ook staat het hof stil bij de laatste weken van het leven van Daniëlla: ''Zij moet veel pijn, angst en verdriet hebben gehad en in grote eenzaamheid hebben geleefd. Zij was volkomen weerloos tegenover verdachte'', aldus het hof.

Het slachtoffer, Daniëlla van Bergen (20), werd in de zomer van 2013 met een honkbalknuppel doodgeslagen. In de weken voor haar dood moest ze vrijwel om de dag zwaar geweld doorstaan.

Instanties schoten tekort

Uit rapportages is gebleken dat de hulpverlenende instanties ernstig zijn tekortgeschoten bij het gezin. Volgens het onderzoek van drie rijksdiensten had de veiligheid van het verstandelijk gehandicapte meisje 'onvoldoende prioriteit', ondanks diverse meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie