De kans dat reizigers maandagavond in de spits last gaan krijgen van stakende machinisten en conducteurs op Amsterdam Centraal is reëel. Er wordt werkoverleg gehouden uit protest tegen de nieuwe dienstregeling.
 

Dat stelt bestuurder Andries van den Berg van FNV Spoor vrijdag.

Het is nog onduidelijk hoeveel NS-machinisten en conducteurs het werk gaan neerleggen.

De vakbond heeft niets met de oproep tot een werkonderbreking te maken, maar ontvangt wel signalen op dat machinisten en conducteurs van plan zijn om vanaf 17.00 uur treinen stil te gaan zetten. Zij geven hiermee gehoor aan een oproep van een groep boze collega's die een statement wil maken.

"Iedere machinist die het van plan is, zal op het moment zelf pas kunnen beslissen of hij inderdaad de trein vol reizigers gaat laten staan. Dat is geen gemakkelijk besluit; daarmee dupeer je je passagiers enorm", stelt de FNV-bestuurder.

Drie ritten

Maar al besluiten maar drie machinisten op Amsterdam Centraal het werk neer te leggen, dan toch al veroorzaakt dat voor veel ritten een flinke verstoring, stelt Van den Berg. Hij denkt dat het heel druk gaat worden op de vergadering. "Maar er komen natuurlijk ook veel collega’s die op dat moment vrij zijn."

Ook de NS zelf heeft geen idee of en zo ja, hoeveel mensen het werk gaan neerleggen. "Wat dit precies voor de situatie op het spoor betekent, is nu nog onduidelijk", laat de vervoerder in een verklaring weten.  "NS heeft haar medewerkers gevraagd om eventuele onvrede intern te bespreken en op te lossen om te voorkomen dat onze reizigers hinder ondervinden."

Rondje om de kerk

De oproep komt van een groep ontevreden machinisten die de pers verder niet te woord willen staan. Voor deze groep is de maat vol: zij zijn ontevreden over het 'rondje om de kerk' dat mogelijk terugkeert met de nieuwe dienstregeling en boos dat de NS afspraken over het behouden van twee conducteurs op dubbeldekkers niet nakomt.

FNV Spoor distantieert zich nadrukkelijk van de oproep tot actie. De gesprekken tussen de diverse partijen over de onvrede vinden nog plaats. Het officiële overleg vindt 5 november plaats.