Het geld dat beschikbaar is voor het afhandelen van de aardbevingsschade in Groningen wordt grotendeels uitgegeven aan inspecties, experts en rapportages.
Maar 10 procent van het bedrag wordt uitgegeven aan het herstellen van schade, zo schrijft de Volkskrant vrijdag.
Er is in totaal in de laatste drie maanden 2,2 miljoen euro besteed aan de herstelwerkzaamheden, die gemiddeld 6.090 euro kostte. Maar 656 euro wordt daadwerkelijk uitgegeven aan het herstellen van schade, de rest gaat op aan de inspecties, experts, rapportages, contra-expertise en arbiters.
In totaal werd er 22,8 miljoen euro uitgegeven aan het afhandelen van 3.379 schadegevallen, blijkt uit de laatste kwartaalrapportage van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders blijkt dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM)
Vanwege die hoge kosten van al het nodige werk naast het daadwerkelijke herstellen wordt het volgend jaar mogelijk om eenvoudige schades via een app af te handelen.
Volgens het Centrum Veilig Wonen (CVW), dat de schades als gevolg van gaswinning namens het NAM afhandelt, zijn er “procedures die maanden duren, veel geld kosten en waar de emoties hoog oplopen”.
Erkend
Er wordt gemiddeld 1.500 euro uitgekeerd als er sprake is van erkende bevingsschade. Volgens het CVW worden schades die nu gemeld worden afgedaan als niet-aardbevingsgerelateerd omdat er minder aardbevingen zijn. Dat zorgt voor een hoger aantal contra-expertises en stijgende proceskosten.
Het CVW pleit voor een vereenvoudiging van het proces om de schade af te handelen. Volgend jaar moet er een app komen waar schade gemeld kan worden en waarmee het proces versneld kan worden.
Totaal
Sinds augustus 2013 heeft het afhandelen van 75.000 schadeclaims uit Groningen 520 miljoen euro gekost. Eerder werd al bekend dat NAM in totaal meer dan 1 miljard euro heeft uitgegeven aan schadeherstel, versteviging, preventie en onderzoek in het Groningse aardbevingsgebied.
Zeker 160 miljoen euro is gebruikt voor de waardevermeerderingsregeling. Daarmee konden huiseigenaren van beschadigde woningen energiebesparende maatregelen nemen.
In totaal is er 316,7 miljoen euro besteed aan veiligheid en preventieve versterking in de provincie. Ook zijn 61 huizen opgekocht door de NAM. Om de economie te verbeteren in het gebied werd 39 miljoen euro uitgetrokken en aan de leefbaarheid werd 10 miljoen euro gespendeerd.