De politie adviseert feestgangers die komend weekend deelnemen aan Halloween-activiteiten om niet als horrorclown verkleed te gaan. "Blijf je gezonde verstand gebruiken."

"De zogenaamde horrorclowns hebben de afgelopen tijd op verschillende plekken in het land voor onrust gezorgd. Het is goed dat mensen zich dit realiseren als ze een kostuum kiezen”, zegt Judith van der Zwan, woordvoerder Nationale Politie.

"Het is ook een onderwerp waar mensen een eigen verantwoordelijkheid in hebben: ouders, opvoeders, scholen, etc. Spreek elkaar vooral aan op ongewenst of ongepast gedrag."

Eigen rechter

Daarnaast wordt er dringend verzocht om horrorclowns met rust te laten. "Geef informatie door aan de politie en ga niet voor eigen rechter spelen", meldt Dion Luijten, politiewoordvoerder Oost-Brabant.

"De politie is er om de goeden van de kwaden te onderscheiden. Maar misschien dat mensen zonder kwade bedoelingen dit jaar beter voor een ander kostuum kunnen kiezen."

Agressie

In de voorafgaande weken werd in Nederland steeds vaker melding gemaakt van enge clowns die kinderen bang zouden maken en hele buurten verontrustten.

De clowns in Nederland leken hun collega's in Amerika na te willen doen. Ook in de Verenigde Staten gingen mensen de straat op vermomd als enge clowns om voorbijgangers te laten schrikken. Dit leidde tot gevaarlijke situaties die sommige burgers met agressie beantwoordden. Hetzelfde gebeurde in Australië.

Woordvoerder Ruud Visser van politie Oost-Nederland geeft aan geen extra agenten in te zetten, maar houdt de viering wel in de gaten.

"Leidt gedrag tot strafbare feiten en overlast, dan zal de politie niet aarzelen hier tegen op te treden. (…) Blijf gewoon je gezonde verstand gebruiken, misdraag je niet. Het is echt niet gezellig in een politiecel in je eentje."

Video: Ophef in tal van landen door 'horrorclowns'

Ophef in tal van landen door 'horrorclowns'
Ophef in tal van landen door 'horrorclowns'