De 43-jarige Norayr B. uit Heemstede moet voor het inrijden op een agent in burger drie dagen cel, een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijk rijverbod van een half jaar krijgen.

Dat betoogde de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Haarlem. De celstraf is gelijk aan de tijd die B. in voorarrest zat.

B. reed vorig jaar januari in Haarlem in op de agent, die samen met een collega in burger surveilleerde en B. en zijn vrouw wilde controleren op winkeldiefstal.

De politieman claimt dat hij weg moest springen om zijn leven te redden toen de auto naderde en schoot vervolgens op de wegscheurende auto waarmee de verdachte vluchtte. B., die korte tijd later werd klemgereden en opgepakt, raakte daarbij gewond aan zijn been.

Getraumatiseerd

B., van oorsprong uit Armenië, is getraumatiseerd door zijn verleden en daarvoor onder psychiatrische behandeling. Hij zei dat hij de agent niet heeft gezien als politieman en hem evenmin heeft horen roepen dat hij van de politie was.

Hij was bang dat de man "die boos en dreigend" naar hem keek lid was van de criminele bende waarvoor hij vijftien jaar geleden zijn thuisland ontvluchtte en wilde "zo snel mogelijk weg". In de paniek liet hij zijn echtgenote achter op straat.

Eerlijk proces

Advocaat Robert Mesland betoogde dat het onderzoek in de zaak rammelt en dat de politie de betrokken agent in de zaak de hand boven het hoofd heeft gehouden. Van een eerlijk proces voor B. is daardoor geen sprake, aldus Mesland.

De raadsman wil dat de rechtbank het Openbaar Ministerie (OM) in de zaak niet ontvankelijk verklaart. Gebeurt dat niet, dan moet B., die "in blinde paniek" zou hebben gehandeld, worden vrijgesproken, aldus Mesland.

Agent

De rechtbank doet 10 november uitspraak. De agent, die 880 euro schadevergoeding van B. vordert, stond ook terecht. Hij moet daarvoor een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur krijgen. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM), bleek donderdag voor de rechtbank in Haarlem.

Volgens de aanklager ging de 35-jarige politieman op klaarlichte dag "te snel tot vuurwapengebruik" over. Het schot doorboorde de achterruit. De bestuurder raakte gewond aan zijn been, waarschijnlijk door een stukje van de kogel. Tegen hem eiste het OM eerder een werkstraf van 120 uur, een rijverbod voor een half jaar en drie dagen cel. De celstraf is gelijk aan de tijd dat de man in voorarrest zat.

Winkeldieven

De agent maakte vorig jaar deel uit van een team van de politie in Haarlem dat in burger jacht maakt op winkeldieven en zakkenrollers.

De bewuste dag kreeg hij samen met een collega B. en zijn echtgenote in het vizier. Het stel uit Heemstede gedroeg zich verdacht, aldus de agent. De agent besloot de twee bij hun auto op te wachten en daar staande te houden.

Zover kwam het niet. Bij de auto moest de agent opzij springen toen B. bij het wegrijden op hem inreed, juist toen de agent hem wilde controleren. ,,Het was een aanslag op mijn leven", aldus de agent. Hij besloot "in een split second" zijn dienstwapen te trekken en schoot. Een foute beslissing, aldus het OM, dat vindt dat de agent gezien de situatie naar te zware middelen greep. Zijn advocaat vroeg de rechtbank de agent te ontslaan van rechtsvervolging.

B. en zijn vrouw bleken achteraf niets te hebben gestolen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.