De rechter heeft tot vier jaar cel opgelegd aan de vijf mannen uit Enschede die in maart met molotovcocktails probeerden brand te stichten bij een moskee. Ze hadden een terroristisch oogmerk, concludeert de rechter. 

Volgens de rechter wilden de mannen met geweld de gemeente Enschede en de moslimgemeenschap angst aanjagen om ervoor te zorgen dat er geen asielzoekerscentrum zou komen in die stad. 

"Door op deze wijze hun rechts-extremistische en racistische gedachtengoed uit te dragen hebben zij een grote angst teweeg gebracht zowel bij de moskeegangers te Enschede in het bijzonder als bij de Nederlandse moslimgemeenschap in het algemeen", aldus de rechtbank.

Tegen vier mannen, 24, 36, 35 en 35 jaar, allen uit Enschede, eiste de officier eerder een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Tegen een 34-jarige man uit Enschede eiste hij een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 2 jaar voorwaardelijk omdat hij berouw heeft getoond.

De rechtbank is meegegaan in de eis van de officier. Voor alle vijf geldt dat ze geen contact met de anderen mogen hebben, naast de andere bijzondere voorwaarden.

In het verweer stelde een van de advocaten eerder dat van terrorisme geen sprake kon zijn, vanwege de "knullige manier" waarop de aanslag zou zijn uitgevoerd. De rechter veegde dat argument van tafel.