Landelijk verkeersofficier Achilles Damen van Justitie wil dat er meer directe confrontaties zijn van de verkeerspolitie met verkeersovertreders.

"Meer staandehoudingen, daar gaat de meeste kracht van uit", zegt Damen tegen De Telegraaf. "Mensen ogenblikkelijk aanspreken op hun wangedrag."

De verkeersofficier wil dat de kans dat mensen staande worden gehouden, wordt vergroot. Daarvoor moet de politie meer zichtbaar zijn in het verkeer. Er is ook behoefte aan meer onopvallende patrouilles.

Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer is gestegen van 570 in 2014 naar 621 vorig jaar. Volgens Damen gaat het aantal ongevallen omhoog als er minder toezicht is, zoals berekend door onderzoeksbureau SWOV.

Herhaling

Een directe confrontatie met verkeersdeelnemers zou herhaling kunnen voorkomen. "Nu komt bij een snelheidsovertreding bijvoorbeeld een bekeuring zo'n twee weken later in de brievenbus en weet je je niet eens meer te herinneren dat je te hard reed."

Damen maakt zich ook zorgen over drankrijders. Hij noemt het "bizar" dat mensen met een slok op achter het stuur gaan zitten. "Dan bestaat er dus geen coulance en kan de pakkans wat mij betreft niet groot genoeg zijn."