Prins Bernhard wordt in de nieuwe biografie over zijn vrouw Juliana beschuldigd van aanranding van een minderjarig meisje. Bernhard zou een 16-jarig meisje hebben betast en gezoend.
 

Dat staat in een interview met de schrijfster van het boek Juliana – Vorstin in een mannenwereld, Jolande Withuis in de Volkskrant.

In het boek dat dinsdag is verschenen staat dat een 16-jarige logee in haar logeerkamer door de prins is betast onder haar blouse en op haar mond is gezoend. "Ze wist hem de kamer uit te werken en stortte haar hart uit bij een vertrouwd staflid; die geloofde haar, aangezien hij uit diverse andere bronnen met Bernhards gedrag bekend was."

Bernhard zou ook een jong lid van Juliana's toneelclub hebben aangerand die op zijn uitnodiging schilderijen kwam bekijken.

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt tegen NU.nl niet te willen ingaan op de beweringen.

Anonieme bronnen

Withuis baseert haar informatie op bronnen die anoniem zijn omdat het om een beperkt openbaar archief betreft. Ze zegt daar zelf over dat de betrokkenen met wie ze heeft gesproken betrouwbaar zijn en de commissie van het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) weet wie zij zijn.

Withuis zegt tegen de krant dat het onderliggende materiaal is ondergebracht bij het NIOD en over 25 jaar openbaar is.

Getoetst

Het NIOD zegt in een reactie dat het boek en de bronnen zijn getoetst door een door het NIOD ingestelde wetenschappelijke commissie. "Deze bestaat uit Marjan Schwegman, Piet de Rooij en Joop van den Berg, alle drie emeritus hoogleraar. Deze commissie heeft dus de biografie beoordeeld en is tot de conclusie gekomen dat het werk wetenschappelijk verantwoord is."

Het boek is uitgebracht met ondersteuning van het NIOD. Withuis was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het instituut.