Het Openbaar Ministere (OM) eist in hoger beroep opnieuw een levenslange gevangenisstraf tegen de broers Admilson en Marcos R. voor het doden van een echtpaar uit Exloo en een 55-jarige man uit Dwingeloo.  

Volgens het Openbaar Ministerie is in beide gevallen sprake van moord, omdat de broers hun daden zorgvuldig planden. In beide gevallen zou geld het motief zijn geweest.

Volgens de advocaat-generaal is levenslang "de enige straf" die recht doet aan de feiten. Het OM eiste vorig jaar voor de rechter in Assen ook levenslang. De rechter achtte de broers toen schuldig en legde een celstraf op van dertig jaar: de hoogste tijdelijke gevangenisstraf in Nederland. 

Zowel het Openbaar Ministerie als de broers gingen in hoger beroep. De rechter stemde niet in met levenslang omdat in Nederland nauwelijks gratieverzoeken mogelijk zijn bij een levenslange gevangenisstraf, waardoor de broers in de praktijk de rest van hun leven in de gevangenis hadden moeten zitten. Dit is in strijd met de Europse regelgeving.

Volgens het OM kan een wetswijziging ervoor zorgen dat een levenslange celstraf toch mogelijk wordt in Nederland. Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie stelde eerder dit jaar voor om een levenslange gevangenisstraf na 25 jaar opnieuw te beoordelen. 

Kamperen

Admilson R. schoot in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo dood op het moment dat die zijn hond uitliet. Voor Smit overleed, moest hij onder dwang zijn pincode en -pas afgeven. Marcos R. hield toen de wacht.

Het bejaarde echtpaar Veenendaal uit Exloo werd in juli 2013 door beide broers gewurgd. De daders maakten toen onder meer een laptop en contant geld buit. Dagen voor de moord kampeerden de broers in het bos tegenover de woning. Het echtpaar werd gedwongen om een afscheidsbrief te schrijven, waardoor de politie in eerste instantie uitging van zelfdoding.

Omdat de broers de gestolen laptop gebruikten, kwam de politie de daders uiteindelijk op het spoor. Ze werden in maart 2014 aangehouden. Ze verklaarden dat ze "snel rijk wilden worden". In beide zaken is geld buit gemaakt. In het geval van Berend Smit was dit 50 euro.

Admilson R. beweerde echter in de rechtszaal dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde die hem opdracht gaven de mensen te doden. Hij liep als beroepsmilitair in Afghanistan een trauma op.