In het midden en zuidoosten komen woensdagochtend dichte mistbanken voor. Deze kunnen volgens het KNMI "verkeersbelemmerend" zijn.

Het zicht is op sommige plaatsen minder dan 200 meter.

Daarom heeft het KNMI voor vijf provincies een code geel afgegeven. Deze geldt voor alle provincies tot woensdagochtend 10.00 uur, met uitzondering van Zeeland, Groningen en Overijssel. 

"Door slecht zicht is er kans op gevaarlijke rijomstandigheden", beklemtoont het meteorologische instituut. "Pas de snelheid aan en houd voldoende afstand. Mist kan verraderlijk zijn door plotseling optreden."

Ook adviseert de dienst weerberichten en actuele verkeerswaarschuwingen in de gaten te houden.

Niet abrupt remmen

Het verkeer lijkt vooralsnog weinig last te hebben van de mist. Om 7.30 uur stond er slechts 50 kilometer file op de Nederlandse wegen. Om 9.00 uur was dit nog slechts 28 kilometer, volgens de ANWB.

De VerkeersInformatie Dienst (VID) raadt automobilisten aan tijdens mist de snelheid aan de omstandigheden aan te passen.

"Bij het induiken van een mistbank is het onverstandig hard te remmen, omdat dit het gevaar op kop-staartbotsingen vergroot", stelt de dienst. "Voer verder de juiste verlichting: mistachterlicht alleen aan bij zicht onder de 50 meter."

Slechter zicht

Weerbureau Weeronline constateert woensdagochtend dat de mist snel opkomt: "Zowel in het uiterste noorden op de Wadden (Vlieland 65 meter zicht) als in Zeeland (Westdorpe 59 meter zicht) en Limburg (Maastricht 75 meter) is het mistig."

Ook de vluchten van en naar luchthaven Schiphol ondervinden vooralsnog weinig hinder van de mist.