Zo’n 840 mensen hebben dit jaar geprobeerd vanuit Nederland illegaal de oversteek te maken naar Groot-Brittannië. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie over de maanden januari tot en met september. 

Het zijn er al meer dan in heel 2015, toen het bij vijfhonderd verstekelingen bleef.

Vaak gaat het om Albanezen die bijvoorbeeld vanuit Hoek van Holland proberen de oversteek te maken door in een vrachtwagen te klimmen.

In totaal 51 procent van de ‘inklimmers’ komt uit Albanië, 17 procent komt uit Afghanistan, blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie over de maanden januari tot en met september.

Van de in totaal 840 illegale overstekers werden er vierhonderdvijftig in Hoek van Holland aangetroffen, in Europoort honderdtachtig en tien in IJmuiden. In het Verenigd Koninkrijk (VK) werden nog eens honderdnegentig mensen aangetroffen die uit Nederland afkomstig waren.

Inklimmers

Steeds meer van de inklimmers worden aan de Nederlandse kant van de Noordzee ontdekt. Hun aandeel steeg van 55 procent in 2015 naar 78 procent dit jaar. Volgens het ministerie toont dit aan dat de extra controles die vorig jaar zijn ingesteld hun vruchten afwerpen.

De laatste kwartalen daalt het aantal illegale overstekers. In het eerste kwartaal van dit jaar waren het er 360, in het tweede 270 en in het derde kwartaal 210. Maar het voorlopige jaartotaal overtreft dat van vorig jaar dus al ruim.