Bij het chemische bedrijf Chemtura aan de Ankerweg in Amsterdam woedde in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand. Rond half zes had de brandweer de brand onder controle.

Het scheepvaartverkeer is weer vrijgegeven.

De brand ontstond rond 2.30 uur in de nacht van zaterdag op zondag nadat een tank met afvalwater explodeerde en in brand vloog. De oorzaak van de explosie is onbekend. De brandweer adviseerde omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden. Bij het incident vielen geen gewonden. 

Bij de brand kwam veel rook vrij en de brandweer zette een politiehelikopter in om een goed beeld van de situatie te krijgen. Het is nog niet duidelijk of er chemische stoffen zijn vrijgekomen.

Video: Veel brandweer en politie bij brand in chemisch bedrijf Amsterdam

Brandweer blust grote brand bij chemisch bedrijf Amsterdam
42
Brandweer blust grote brand bij chemisch bedrijf Amsterdam

Zand

Eerder ging de brandweer ervanuit dat de brand bij tanks met een zeer brandbare stof woedde. Die stof zou niet te blussen zijn met water, maar alleen door het vuur af te dekken met droog zand. Volgens een woordvoerder bleek na verder onderzoek dat de brand in een ruimte ernaast woedde. De tanks zijn wel warm geworden.

Ergste

"Omdat de brand bij een chemisch bedrijf woedt, zijn we uitgegaan van het ergste en snel opgeschaald", meldde een woordvoerder. "Er liggen bij een chemisch bedrijf altijd allerlei aanvalsplannen klaar."