Honderd voetbalverenigingen hebben zich vrijdag gemeld bij de bandenbranche, die die korrels op kunstgrasvelden gratis wil testen. Mogelijk zijn die korrels kankerverwekkend. 

De gratis test van de autobranche moet uitwijzen wat er precies op de velden ligt. Of er aan de korrels gezondheidsrisico’s verbonden zijn, wordt niet duidelijk uit de test. In Amerika en Engeland zijn gevallen van leukemie in verband gebracht met het spelen op het kunstgras.

Onafhankelijkheid

Veel clubs vinden het een goede zaak dat de branche helpt, blijkt uit een rondgang door het AD langs zo'n 30 Nederlandse voetbalclubs.

Maar niet alle clubs nemen het aanbod op een gratis test aan. Sommige clubs twijfelen of de bandenbranche wel onafhankelijk handelt, omdat de bandenbranche de kosten van het onderzoek voor haar rekening neemt.

Ongerust

Volgens de bandenbranche is spelen op de velden veilig, mits er gemalen autobanden zijn uitgestrooid die niet zijn vermengd met andere materialen. 

Het RIVM zegt dat er geen gevaar is. Wel komt het RIVM binnenkort met een nieuwe studie naar de korrels.

Uit de rondgang van het AD blijkt ook dat ouders ongerust zijn over het kunstgras waar hun kinderen op spelen, maar dat het voetballen toch gewoon doorgaat. Vooral oudere jeugd en volwassenen spelen nog op het kunstgras.