Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 18-jarige Bredanaar die een peuter doodreed in een woonwijk in Breda op Koningsdag.

Ook eist het OM dat de verdachte Elias A. wordt behandeld in een kliniek en een rijontzegging krijgt voor acht jaar. Hij is volgens het OM volledig toerekeningsvatbaar. Dat melden verslaggevers van AD, De Telegraaf en BN DeStem aanwezig in de rechtszaal in Breda.

Justitie vervolgde de man in eerste instantie voor doodslag, maar dat was niet te bewijzen. Wel is dood door schuld bewezen, vindt de aanklager.

"Het is stuitend dat hij zich meteen realiseerde dat hij een kind aanreed, over z’n schouder keek en toch doorreed", zei de officier van justitie. Zij vond het niet melden bij de politie "meedogenloos en berekenend. Hij meldde zich pas toen het te heet onder z’n voeten werd".

Bekijk de motivatie van het OM:

Knal

A. reed op 27 april 50 kilometer te hard. Volgens onderzoek heeft hij 80 kilometer per uur gereden in een 30-kilometerzone. Bij het ongeluk remde A. niet. Hij zei tegen de rechter dat hij wel een knal had gehoord, maar was doorgereden.

De driejarige peuter overleed in de Veurnestraat aan de gevolgen van de aanrijding. De man reed na de aanrijding direct door, maar meldde zich later alsnog. Het jongetje werd tientallen meters meegesleurd door de auto.

A., die pas twee maanden zijn rijbewijs had, zei dat hij geschrokken was en daarom doorreed. Hij was al een paar keer veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs.

Drugs

Onderzoek wees uit dat A. geen alchol en een "te verwaarlozen hoeveelheid thc" in zijn bloed had op de dag van de aanrijding. Hij had wel drugs in zijn auto, maar A. zei vrijdag pas na het ongeluk te hebben geblowd, aldus de aanwezige verslaggevers. De verdachte zou een licht verstandelijke beperking hebben.

A. zei tijdens een zitting in juli dat hij nooit de bedoeling heeft gehad de jongen dood te rijden. "Het was een ongeluk en ik heb er heel veel spijt van." Hij betuigde vrijdag opnieuw spijt.

A. zit sinds het ongeluk vast. De rechtbank doet op 3 november uitspraak.