Bandenbranche betaalt onderzoek naar kunstgrasvelden sportclubs

De Nederlandse bandenbranche gaat de kosten vergoeden van sportclubs die hun kunstgrasveld willen laten onderzoeken. Clubs kunnen onafhankelijk laten testen wat er precies op hun velden ligt.

Met het onderzoek wil de branche, verenigd in de VACO en Vereniging Band en Milieu, de ophef wegnemen die begin deze maand ontstond door een uitzending van het tv-programma Zembla. Daaruit kwam onder meer dat sporten op kunstgrasvelden met gemalen autobanden als opvulmateriaal kanker kan veroorzaken. 

De branche zegt desondanks niets te begrijpen van de ophef. Er zijn "tientallen" onderzoeken die aantonen dat het betreffende SBR-granulaat van autobanden veilig is, stellen Vereniging Band en Milieu en VACO. "Ik laat mijn eigen kleinkinderen gewoon op kunstgras spelen", zegt bestuurder Kees van Oostenrijk van Band en Milieu, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling en het hergebruik van alle acht miljoen afgedankte banden per jaar in Nederland.

Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden speelt een belangrijke rol in de recyclingketen van de bandenindustrie. Van het materiaal van ingezamelde banden wordt 70 procent hergebruikt, waarvan een groot deel als opvulling in kunstgras. In Nederland liggen ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden van minimaal 300.000 euro per stuk. Op verreweg het grootste deel daarvan ligt rubbergranulaat.

Gezondheidseffecten

Een onderzoek van IndusTox naar de gezondheidseffecten van de rubberkorrels onder toezicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waar de branche zelf mee schermt, zou volgens door Zembla geïnterviewde experts niet op orde zijn. Het RIVM doet aanvullend onderzoek.

Op een veld in Hendrik-Ido-Ambacht was industrieel rubber gebruikt en werden omwonenden ziek. Dit kunstgras is inmiddels verwijderd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie