Geen nieuwe rechters in zaak-Nicole van den Hurk na wrakingsverzoek

Er komen geen nieuwe rechters in de zaak over de verkrachting van en moord op Nicole van den Hurk in 1995. De wrakingskamer van de rechtbank in Den Bosch heeft woensdag het verzoek van de nabestaanden van het vijftienjarige meisje afgewezen.

Vrijdag wraakten zij de rechtbank, onder meer omdat de halfbroer niet een derde keer mocht spreken. Ook mochten de stiefmoeder en stiefzus hun spreekrecht niet uitoefenen.

De nabestaanden zijn al langer ontevreden over de rechters. Met name de stringente manier waarop ze omgaan met het spreekrecht. Alleen bloedverwanten krijgen volledig spreekrecht, de stiefmoeder en -zus dus niet.

Ook zijn bepaalde processtukken te laat verstuurd en kregen de nabestaanden een verkeerde plek toegewezen in de rechtszaal. Daaruit blijkt volgens de wrakingskamer echter niet vooringenomenheid van de rechters.

Jos

Vorige week werd tegen verdachte Jos de G. veertien jaar geëist. G. wordt ervan verdacht de 15-jarige Van den Hurk te hebben verkracht en gedood.

Het Openbaar Ministerie baseert zich op dna-materiaal dat op het lichaam van Van den Hurk is gevonden. Bovendien is G. eerder veroordeeld voor zeden- en geweldsdelicten. De uitspraak is 11 november.

Lees meer over:
Tip de redactie