Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die in Thailand veroordeeld is tot een gevangenisstraf van 103 jaar, heeft een brief geschreven waarin hij koning Willem-Alexander om hulp vraagt.

In de brief vraagt Van Laarhoven of Willem-Alexander zich persoonlijk met zijn "hopeloze situatie" wil bemoeien.

"Mijn lot ligt in uw handen", schrijft de 56-jarige Van Laarhoven. "Ik ben geen nationaal exportproduct. Ik ben geen dj, geen journalist of fotomodel waar heel het land trots op is. Maar ik ben nog steeds wel uw onderdaan. Een onderdaan die uw hulp nodig heeft, heel hard nodig. Bevrijd mij alstublieft uit deze Thaise hel."

De Nederlandse coffeeshophouder, die The Grass Company oprichtte, werd vorig jaar in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. Volgens justitie in Thailand is verkoop van softdrugs illegaal, ook al vond die verkoop in Nederland plaats, waar verkoop van softdrugs wordt gedoogd.

Hartproblemen

Van Laarhoven wil dat Nederland de Thaise staat vraagt hem uit te leveren aan Nederland. Dat heeft de Nederlandse staat echter geweigerd. Om de uitlevering alsnog af te dwingen, loopt er nu een civiele procedure. De verhoren duren echter tot januari 2017 en Van Laarhoven vreest dat hij die tijd niet meer heeft.

"De omstandigheden waaronder Johan vast zit, zijn erbarmelijk", stelt zijn advocaat Sidney Smeets. "Hij kampt met nier- en hartproblemen en is meer dan 40 kilo afgevallen. Hij krijgt daar niet de medische zorg die hij nodig heeft en vreest voor zijn gezondheid."

Tweede Kamer

Ook de Tweede Kamer bemoeit zich al met de zaak. Negen politieke partijen, waaronder coalitiepartner PvdA, willen dat het kabinet ervoor zorgt dat de Nederlander zo snel mogelijk weer naar Nederland komt. Bovendien willen de partijen weten waarom Nederland de Thaise autoriteiten überhaupt heeft gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek naar de Brabantse coffeeshophouder.

Minister van Veiligheid en Jusitie Ard van der Steur liet een maand geleden weten het niet nodig te vinden zich met de zaak te bemoeien. De Nationale Ombudsman gaat wel onderzoek doen naar de zaak-Van Laarhoven. De staat zou mogelijk niet zorgvuldig hebben gehandeld in de kwestie.

Romano van der Dussen

"Deze zaak is in onze ogen vergelijkbaar met de zaak van Romano van der Dussen", stelt Smeets. De Nederlander zat twaalf jaar onterecht vast in een Spaanse cel en verwijt de Nederlandse overheid nu ook onzorgvuldig handelen.

"De omstandigheden in de Thaise gevangenis zijn echter nog vele malen erger dan in Spanje. Johan heeft er weinig aan als de overheid over twaalf jaar pas de gemaakte fouten erkent en de zaak vervolgens afdoet met een 'sorry: foutje, bedankt'-briefje".

Het sturen van de brief aan Willem-Alexander heeft ook te maken met het recente overlijden van de Thaise koning Bhumibol. "Het is bij een troonsopvolging niet ongebruikelijk om sommige gevangenen gratie te verlenen", stelt Smeets. De Oranjes onderhouden van oudsher goede banden met het Thaise koningshuis.