Merwedebrug wordt vanaf zaterdag gerepareerd

Rijkswaterstaat gaat de zwakste plekken in de Merwedebrug bij Gorinchem met spoed aanpakken, zodat zwaar verkeer zo snel mogelijk weer gebruik kan maken van de A27 daar. De werkzaamheden beginnen zaterdag, aldus het ministerie van Infrastructuur dinsdag.

De voorziene reparaties duren tot december, maar het is dus de bedoeling om de brug nog tijdens de werkzaamheden weer open te stellen voor voertuigen boven 3500 kilo.

De scheurtjes werden begin oktober ontdekt. Er werd in eerste instantie werd besloten de brug af te sluiten voor zwaar vrachtverkeer boven de 60 ton en later voor alle vrachtwagens.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) gaf 14 oktober al aan ervan uit te gaan dat de Merwedebrug sneller gerepareerd zou worden dan over twee maanden. ''We kijken of we het naar voren kunnen trekken", zei de bewindsvrouw vrijdag na de ministerraad.

Er wordt onderzocht of bedrijven voor schadeloosstelling in aanmerking kunnen komen, zei Schultz. Transportorganisaties schatten de schade op zeker een half miljoen euro per dag. Vrachtwagens moeten omrijden en busbedrijven zetten kleine busjes in om passagiers toch snel over de brug te krijgen.

De politie voerde de afgelopen dagen controles uit om te voorkomen dat te zware voertuigen over de brug reden. Ze werden weggeleid voordat ze over de brug konden rijden.

Video: Politie controleert verkeer op A27

Lees meer over:
Tip de redactie