Romano van der Dussen, die twaalf jaar vast zat in Spanje voor een verkrachting die hij niet had gepleegd, verwijt Nederland “ernstige nalatigheid” in de zaak en gaat een claim indienen.

Dat meldt hij maandag op de site van NRC Handelsblad. "Nederland heeft me gewoon onschuldig laten veroordelen, terwijl in 2004 al duidelijk was dat ik de verkrachting nooit gepleegd kón hebben", stelt Van der Dussen.

Uit een brief die in het bezit van de NRC is blijkt dat Nederland al in 2004, een jaar voordat Van der Dussen werd veroordeeld, wist dat het dna-spoor dat was gevonden en de vingerafdrukken niet van hem waren. Toen hij vervolgens werd veroordeeld, liet Nederland hem naar eigen zeggen in de kou staan.

Van der Dussen meldde vorige week al ruim 6 miljoen euro schadevergoeding te eisen van de Spaanse staat voor de twaalf jaar dat hij onschuldig vast zat. Hij werd in februari vrijgesproken na een lange juridische strijd.

Onschuldig

Een Spaanse rechtbank veroordeelde de Nederlander in 2003 tot 15,5 jaar cel. Van der Dussen werd beschuldigd van de beroving en gewelddadige poging tot verkrachting van drie vrouwen in Fuengirola, in de buurt van Málaga. Eén van hen zou daadwerkelijk zijn verkracht. Van der Dussen woonde op dat moment in die regio.

De Nederlander heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen, maar later bleek uit Brits onderzoek dat het dna van de dader overeenkwam met dat van een Brit die vastzat wegens moord.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) stelde vorige jaar dat Van der Dussen sinds 2003 doorlopend goed bijstand heeft gehad. Het ministerie zou pas in 2010 hebben gehoord dat het dna-spoor Van der Dussen vrijpleitte als dader.