De gemeente Leiden heeft aangifte gedaan van de vernieling van het regenboogzebrapad in het centrum. Een groep jongeren bekladde het 'gaybrapad' in de nacht van zondag op maandag.

Het incident, dat rond 3 uur 's nachts plaatsvond, is gefilmd door het personeel van een café naast het 'gaybrapad’, meldt Omroep West. Nadat de groep jongens het zebrapad had beklad, trok één van hen zijn shirt uit en bracht een Hitlergroet.

Een woordvoerder van de gemeente heeft een bericht van lokale omroep Sleutelstad bevestigd dat de gemeente aangifte heeft gedaan van vernieling. De hoop is, mede dankzij de beelden, de daders te achterhalen.

Leiden heeft sinds vorige jaar een regenboogzebrapad op de Nieuwe Beestenmarkt. Het is een van de tientallen Nederlandse steden die met dit symbool hun steun uitspreken voor tolerantie tegenover LHBT.

Treurige actie

"Ik dacht eerst nog dat het een studentengrap was, tot een van de jongens de Hitlergroet bracht", aldus de maker van het filmpje in een interview met Omroep West. "Het was best shocking." Het COC Leiden spreekt van een "treurige actie: het is raar volk dat zich hiermee bezighoudt".

Het COC legt een link met twee incidenten in Amsterdam. Achter Amsterdam Centraal werden twee homoseksuelen in elkaar geslagen vanwege hun geaardheid.

Anti-homofolder

Daarnaast werd in diverse Amsterdamse wijken een folder verspreid met teksten tegen homoseksuelen en homoseksualiteit. Tientallen bewoners hebben bij de politie melding gemaakt van de folders, waarin christenen, joden en moslims worden opgeroepen zich te verenigen tegen homoseksualiteit.

Het COC neemt de zaak hoog op en roept mensen op bij de politie aangifte te doen. De gemeenteraad houdt donderdag een spoeddebat over de zaak.

Video: Vernieling regenboogzebrapad
Video: Vernieling regenboogzebrapad