Onstuimig herfstweer in aantocht

Na een warm weekend komt er dinsdag ontstuimig herfstweer naar ons land. Vanaf de Noordzee trekken dinsdag felle buien over het land en is er kans op onweer, hagel en zware windstoten. 

De dinsdag begint met zon in het oosten, maar het westen heeft dan al last van zware bewolking en de eerste buien zullen zich aandienen, zo meldt Weeronline

In de middag trekt een actieve buienzone van het westen naar het oosten over het land. Bij de buien is kans op onweer en lokaal kunnen zware windstoten voorkomen van 75 tot 90 kilometer per uur. Volgens de huidige verwachtingen wordt het boven de Randstad tijdens de avondspits droog en breekt de zon door.

Vooral aan zee zal een stevige noordwestenwind opsteken die dinsdagavond tijdelijk stormachtig kan worden met windkracht 8. Langs de westkust zijn plaatselijk zeer zware windstoten mogelijk van 100 tot 110 kilometer per uur. Het wordt maximaal een graad of 14, tijdens buien is het een paar graden frisser.

Stormachtig

Langs de westkust kan het dinsdagavond en in de nacht op woensdag hard tot stormachtig waaien, met kans op windkracht 7-8. Mogelijk tipt de wind lokaal zelfs even aan storm, 9 Bft.  Zware buien trekken daarbij vanaf de Noordzee de kustprovincies binnen. Er moet rekening gehouden worden met veel regen, onweer en forse windstoten van 75 tot lokaal ruim 100 kilometer per uur.

Ook woensdag houden de buien aan en kan het soms flink regenen. Ook is er een kans op onweer en hagel. Vooral in het noorden en westen kan het erg nat worden. De totale neerslagsom over dinsdag en woensdag kan lokaal oplopen naar 50 mm. De temperatuur komt uit op maximaal 11 graden in het oosten en 13 aan zee. Daarmee is het aan de frisse kant, want normaal wordt het een graad of 14.

Vanaf donderdag wordt het een stuk rustiger met slechts een zwakke tot matige noordoostenwind. Uit deze hoek wordt frisse lucht aangevoerd, waardoor het maar 10 tot 13 graden wordt. De zon zal zich af en toe laten zien en vooral donderdag kunnen nog een paar buien voorkomen. Grote hoeveelheden worden niet meer verwacht.

In het weekend kan het in het binnenland 's nachts tijdens opklaringen weer afkoelen tot dicht bij het vriespunt.

Lees meer over:
Tip de redactie