'Gülenisten worden aangezet tot grote donaties'

De Gülenbeweging in Nederland oefent druk uit op haar leden om geld aan de organisatie te doneren. Dat schrijft de Volkskrant, die met zeven voormalige Nederlandse Gülenisten sprak.

De geïnterviewden spreken van bijeenkomsten waarbij Gülenaanhangers worden overgehaald door abi’s, mannen met hoge posities binnen de organisatie, een zo groot mogelijke himmet, een religieuze donatie, te schenken.

"Het verbaasde me dat niet alle mensen van onze huiskamerbijeenkomst waren uitgenodigd", zegt de 33-jarige garagehouder Mustafa Acer tegen de krant.

''Alleen de ondernemers zaten er. Een abi heeft ons die avond opgefokt om te doneren. Want de arme mensen moesten hogerop. Op een gegeven moment stak iemand een vinger op: ik geef 10.000. Iemand anders riep 50, iemand 60. Ik dacht: hoe kan iemand met een fietsenwinkel zoveel doneren? Dan moet je heel veel fietsen verkopen", aldus Acer.

'Woekerdonaties'

Op zulke bijeenkomsten, waarvan de grootste plaatsvonden in het Rotterdamse pand van de Stichting Akyazili Nederland, werd geregeld meer dan een miljoen euro opgehaald.

''Mensen op goede posities misbruiken mensen die lager in de hiërarchie staan", aldus Mesut Soygül, een 47-jarige ingenieur die tussen 1992 en 2012 bij de beweging zat.

Volgens de 35-jarige Rotterdamse autoverhuurder Murat Eren haalt de beweging geld op ''via een systeem van woekerdonaties". Een door de krant geïnterviewde docent noemt de beweging ''een sekte. Ze hebben een leider, ongeschreven regels en alles is omgeven door geheimzinnigheid."

Gülenbeweging 

De Gülenbeweging bestaat uit aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen (75). Met zijn beweging predikt hij vanuit zijn woonplaats in de Verenigde Staten een gematigde islam.

Volgers dragen een percentage van hun inkomen af aan een organisatie die is gelieerd aan de beweging. Het vermogen van de beweging wordt geschat op 25 miljard dollar.

De Turkse president Erdogan zegt zeker te zijn dat Gülen achter de couppoging van deze zomer zat. Turkije heeft daarom aan de Amerikanen om zijn uitlevering gevraagd. 

Lees meer over:
Tip de redactie