Provincie Zeeland niet blij met nieuwe dienstregeling NS

De provincie Zeeland is zeer ongelukkig met de veranderingen die de NS half december in de dienstregeling doorvoert. De nieuwe treintijden benadelen de Zeeuwen in alle mogelijke opzichten.

Dat stelt Gedeputeerde Harry van der Maas op BNR.

Niet alleen is de reis van Zeeland naar de Randstad na 11 december gemiddeld negen minuten langer. Maar ook moeten bus- en schooltijden in de provincie acuut worden aangepast. Deze zijn afgestemd op de aankomsttijden van de treinen.

Van der Maas stelt "zeer onaangenaam verrast" te zijn.

Half uur langer

Zeeland is de afgelopen jaren bij elke nieuwe dienstregeling de dupe. De gemiddelde reistijd tussen Vlissingen en Amsterdam is sinds 2011 met bijna een half uur toegenomen. "Ik ben niet blij dat dit zo slecht uitpakt voor onze provincie", aldus de Gedeputeerde.

De provincie Zeeland wil met de NS in gesprek over de veranderingen. De vervoerder heeft met de nieuwe dienstregeling een aantal drastische wijzigingen doorgevoerd om naar eigen zeggen "verdere groei mogelijk te maken”.

Dordrecht

Ook in Noord-Brabant ondervinden reizigers problemen als gevolg van de nieuwe dienstregeling, meldt Omroep BrabantVooral van en naar Dordrecht rijden voortaan minder treinen, omdat deze stad niet aan de hogesnelheidslijn ligt. De NS compenseert dit met één intercity extra per uur.

Wie van Noord-Brabant naar de Randstad reist, moet voortaan extra overstappen op Breda.

Station Lelylaan

In Amsterdam zijn een paar stations waar minder treinen gaan stoppen. Amsterdam Lelylaan verliest zijn enige intercity-verbinding: de trein naar Vlissingen stopt hier voortaan niet meer.

Ook station Duivendrecht verliest een aantal belangrijke treinen: de intercity's van Zwolle naar Den Haag stoppen hier voortaan niet meer, meldt AT5.

Extra treinen

Er zijn ook gebieden in Nederland die er wel op vooruit gaan. Op het traject Groningen-Assen gaan veel meer treinen rijden, constateert RTV NoordBovendien doen reizigers naar het noorden voortaan korter over de reis.

Op het drukke traject Den Haag-Leiden worden voortaan ook meer treinen ingezet, aldus Omroep West.

Geen chaos

De NS stelde vrijdag bij de presentatie van het nieuwe spoorboekje dat de wachttijden korter worden en dat er meer rechtstreekse verbindingen komen.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) hoeft de reiziger "geen chaos" te verwachten bij ingang van de nieuwe dienstregeling.

Lees meer over:
Tip de redactie