Oprichter Klaas Otto van No Surrender heeft donderdag gezegd dat hij niet betrokken is geweest bij het veelbesproken contract dat de motorclub opstelde en liet ondertekenen door hoofdredacteur Frans Lomans van Panorama.

Otto deed dit tijdens de pro-formazitting voor de rechtbank in Breda.

''Ik zag het getekende contract voor het eerst op een clubavond. Big Willem liet het me zien en vertelde dat het was geregeld'', reageerde Otto donderdag in de rechtbank op alle ophef die woensdag was ontstaan nadat NRC publiceerde over de overeenkomst. Big Willem is voormalig president Willem van Boxtel van de Hells Angels die kort lid was van No Surrender.

In het contract belooft Panorama geen (negatieve) publiciteit meer te schenken aan het vrouwelijke chapter van motorclub No Surrender. De verklaring is ondertekend door Lomans en twee leden van No Surrender die zouden optreden namens oprichter Klaas Otto.

Facebookpagina

Otto plaatste vorig jaar mei zelf twee foto's van het contract op zijn Facebookpagina. In het commentaar neemt hij geen afstand van het contract en spreekt hij van een "duidelijk contract" en "toch plaatst Panorama weer leugens over mij en de club No Surrender. Mijn advocaat gaat er nu naar kijken."

Lomans zei in een gesprek met NU.nl dat Otto hem heeft opgebeld nadat hij de aanvullingen van de hoofdredacteur van Panorama had gelezen in het contract. Lomans wilde een afsluitend artikel over No Surrender publiceren, maar Otto liet op "hoge toon" weten dit niet te willen.

Vastzitten

Otto blijft voorlopig in de gevangenis. De rechtbank in Breda wees zijn verzoek om tijdelijke vrijlating donderdag af.

Otto werd in juli aangehouden als verdachte in een groot onderzoek van het Openbaar Ministerie. Witwassen en afpersing zijn de belangrijkste beschuldigingen tegen de voormalig voorman van de omstreden motorclub. Bovendien wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een granaataanslag en brand bij een ander motorclublid met wie hij ruzie had.

Getuigen

Advocaat Louis de Leon probeerde de rechtbank donderdag uit te leggen dat de slachtoffers die zeggen dat ze zijn afgeperst door Otto uit een dubieus milieu komen. Het gaat onder andere om de autohandelaar Joop M. die Otto vorig jaar bijna van het leven beroofde door hem neer te schieten. De motorclubleider overleefde de aanslag omdat de kogel in zijn schouder belandde.

Het andere slachtoffer is een automonteur die zegt dat hij onder bedreiging 190.000 euro, een speedboot en diverse auto’s moest inleveren.

Bewijs

De aanklagers wisten de vrijlating van de verdachte te voorkomen met een waarschuwing voor sociale onrust. Volgens officier van justitie Greetje Bos zijn getuigen doodsbenauwd voor 'beroepscrimineel’ Otto. Ze legde uit dat de politie moeite heeft om bewijs te verzamelen omdat niemand durft te verklaren.

Het doelwit van de aanslag en brand in Halsteren is naar het buitenland gevlucht en komt niet meer terug. De slachtoffers van de afpersingen die wél aangifte hebben gedaan, zagen geen andere uitweg meer.

Strenge regels

De voormalig 'generaal’ van No Surrender klaagde donderdag vooral over de strenge regels die hem worden opgelegd in de gevangenis. Uit vrees voor een liquidatie of vlucht krijgt Otto te maken met extra maatregelen. De beschuldigingen spreekt hij tegen. ''Zijn centen heeft hij verdiend met autohandel’’, zei zijn raadsman over de verdachte inkomsten.

De zaak tegen Otto gaat op 16 december verder met een regiezitting.