Vertraging op A27 richting Merwedebrug door controles

De politiecontroles op de A27 bij Gorinchem zorgen donderdagochtend al vroeg voor veel vertraging. Er mogen geen vrachtwagens meer over de Merwedebrug rijden, vanwege scheurtjes in de constructie.

Er rijden echter nog regelmatig vrachtwagens richting de brug. Deze worden door de politie van de weg gehaald. De linkerrijstrook is daarom dicht.

Rond 9.30 was er nog steeds sprake van vertraging, maar loopt dit wel terug doordat mensen omrijden. Volgens de ANWB kunnen automobilisten de A27 beter mijden. Automobilisten kunnen omrijden via Den Bosch of Breda. Ook daar is het volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) erg druk. 

Tijdens de avondspits woensdag liep de vertraging bij de brug al op tot ruim twee uur. Om 21.30 uur stonden er nog files, meldt de VID. Ook tijdens de woensdagochtendspits kwam het verkeer vast te staan.

Video: Politie haalt vrachtwagen van A27

Bussen

Busbedrijf Arriva heeft de dienstregeling aangepast voor de buslijnen die worden getroffen door de sluiting van de Merwedebrug. Voor reizigers tussen Sleeuwijk en Gorinchem worden sinds donderdagochtend onder andere kleine pendelbusjes ingezet die wel over de brug op de A27 mogen.

Reizigers die vanuit Brabant met de bus op weg gaan naar Utrecht kunnen in Sleeuwijk overstappen in een pendelbus die via de omleidingsroute via de brug bij Zaltbommel rijdt. Ook op de terugweg kunnen ze gebruik maken van deze pendelbus. Passagiers moeten rekening houden met een langere reistijd. Arriva vraagt begrip voor de overmachtssituatie.

Op de website van Rijkswaterstaat staat dat er binnen nu en twee maanden begonnen wordt met de reparatie. Een woordvoerder laat weten dat er nog geen specifieke datum is, maar dat daar hard aan wordt gewerkt.

A9

De snelweg A9 van Alkmaar naar Amstelveen is ter hoogte van Akersloot dicht voor al het verkeer. Door een ongeluk met zes auto's kan niemand er langs, aldus de VID. Rond 08.45 uur stond er een file van 14 kilometer.

Op de afrit van de A15 bij Spijkenisse is een tankwagen gekanteld die plantaardige olie lekt dat wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Door de lekkage is het wegdek van de afrit glad. Deze moet worden schoongemaakt.

Volgens Rijkswaterstaat zal de afrit tot zeker 19.00 uur dicht blijven. De VID sprak eerder nog van 13.00 uur.

Bekijk de actuele situatie op de weg

Oplossing

Drie Brabantse gemeenten aan de A27 hebben minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag gevraagd om zeer spoedig herstel van de Merwedebrug en een structurele oplossing voor de toekomst.

Aalburg, Werkendam en Woudrichem menen dat er weinig gevoel is voor de impact die de plotselinge sluiting van de brug voor vrachtverkeer en openbaar vervoer heeft in de regio.

"De gevolgen voor de ondernemers en inwoners van het Land van Heusden Altena zijn onacceptabel groot", schreven ze in een brief aan de bewindsvrouw.

Lees meer over:
Tip de redactie