McDonald’s haalt in navolging van de Verenigde Staten ook in Nederland de mascotte Ronald McDonald weg bij haar fastfoodrestaurants. Dit doet het bedrijf na meldingen van 'horrorclowns' in diverse Nederlandse steden.

Volgens het bedrijf is het op het moment ook niet gepast om de clown te laten optreden, nadat berichten verschenen dat een als clown verkleed persoon mensen had bedreigd met een mes.

"Wij hangen zijn pakje voorlopig even in de kast", zegt een woordvoerster van het bedrijf woensdag.

Net als in de Verenigde Staten en in Australië zijn ook in Nederland berichten over een mogelijke gevaarlijke clown. Dinsdag waarschuwde zowel de politie Oss als de politie Almere voor een clownsfiguur die mensen de stuipen op het lijf jaagt.

Stephen King

Er is één aangifte gedaan bij de politie in Almere waar momenteel onderzoek naar wordt gedaan. De clown lijkt volgens de politie op Pennywise, de demonische clown uit horrorfilm IT naar het boek van Stephen King. Er is verder nog niet meer bekend over de mogelijke aanwezigheid van een clown met een mes in de stad, aldus een woordvoerder woensdag.

Ophef in tal van landen door 'horrorclowns'
Ophef in tal van landen door 'horrorclowns'

Eerder werden er ook 'horrorclowns' gesignaleerd in Arnhem, Groesbeek en Oss. 

Ook in Limburg werd dinsdag melding gemaakt van een 'horrorclown'. De man zou met een bijl achter een jongen hebben aangezeten in Landgraaf, meldt regionale omroep L1De politie neemt de melding naar eigen zeggen 'zeer serieus', al is de clown na onderzoek niet aangetroffen.

Loser-clowns

Diverse politie-eenheden hebben via Facebook en Twitter opgeroepen uit te kijken voor de enge clowns. Het advies is 112 te bellen in geval van een 'clown-sighting'. De politie Oost-Nederland spreekt woensdag van 'loser-clowns' en stelt dat er "niets leuks en stoers aan is, we vinden het puberaal en vooral heen sneu".

Ook Bassie, de bekendste clown van Nederland, roept de enge clowns te stoppen met "dit achterlijke gedoe. Aan deze mensen zit geen steekje los, die liggen gewoon helemaal open”, stelt Bas van Toor vanuit zijn revalidatiecentrum.

De bekendste clown van Nederland heeft door een auto-immuunziekte te kampen met verlammingsverschijnselen. “In Amerika verwacht je dit soort zieke geesten, maar niet in Nederland. Dit zijn hele sneue copycats.”

Copycats

Ook de World Clown Association (WCA) en de Nederlandse Clowns Universiteit (NCU) spraken zich eerder fel uit tegen de 'horrorclowns' die overal verschijnen. "Er heerst al veel achterdocht als het om clowns gaat, daar maken mensen nu handig gebruikt van", stelde Eric van der Steen van de NCU eerder in het AD.

De Nationale Politie laat aan NU.nl weten de zaak van de 'horrorclowns' nog niet landelijk op te pakken. "De eenheden zelf zitten dichter op het vuur en pakken de aangiftes en meldingen prima aan", laat een woordvoerder weten. 

Scholen gesloten

De hausse aan horrorclowns in Nederland lijkt te volgen op een soortgelijke reeks meldingen in de VS de afgelopen weken. In talloze staten waren er vreemde incidenten met clowns die uit bosjes sprongen, mensen bedreigden of kinderen lastig vielen.

In Ohio werden twee weken geleden zelfs scholen gesloten nadat een dreigclown had gehint op een aanval op een school.