Veertien jaar cel geëist voor verkrachting en doodslag Nicole van den Hurk

Het Openbaar Minister eist veertien jaar cel tegen Jos de G. De 48-jarige man wordt verdacht van verkrachting en doodslag van de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995.

Volgens de officier van justitie staat vast dat De G. schuldig is aan de dood van Van den Hurk. Het OM baseert zich op dna-materiaal dat op het lichaam van Van den Hurk is gevonden en eerdere zeden- en geweldsdelicten waarvoor De G. is veroordeeld.

Het OM eist geen tbs, omdat de kans op herhaling niet aanwezig zou zijn. De G. kreeg eerder een tbs-behandeling en is volgens deskundigen "uitbehandeld". 

Justitie heeft de verdenking van moord eerder dit jaar laten vallen, omdat de verdachte de dood van het meisje niet zorgvuldig zou hebben gepland. Wel blijkt uit onderzoek dat ze met "veel geweld"  door messteken om het leven is gebracht.

De G. werd in 2014 aangehouden nadat een cold caseteam het onderzoek naar de verdwijning van Van den Hurk in 2011 had heropend.

Nicole van den Hurk verdween ruim 21 jaar geleden toen ze op de fiets onderweg was naar haar bijbaantje in een supermarkt in Eindhoven. Bijna twee maanden daarna werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Dna-profiel

In de jaren daarna werden haar stiefbroer en stiefvader aangehouden als verdachte, maar zij werden beiden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Met verbeterde technieken kon een aantal jaar geleden een dna-profiel van de dader worden gemaakt met de sporen die op het lichaam van Van den Hurk waren gevonden, dat daarvoor werd opgegraven.

Aan de hand van die sporen kwam De G. in beeld als verdachte, maar hij ontkent iets met de zaak te maken te hebben. De G. is eerder veroordeeld in twee verkrachtingszaken waarvoor hij een celstraf en tbs opgelegd kreeg. 

Drie personen

Het dna-bewijs in de zaak is omstreden en meerdere deskundigen bogen zich de laatste jaren over het materiaal. Haren en sperma op het lichaam van Van den Hurk zou naar drie personen leiden, onder wie De G. en het toenmalige vriendje van het meisje. Een derde persoon is niet in beeld.

Eerste onderzoeken leverden geen match op met dna van De G., maar later kwamen forensisch experts hierop terug en kwam De G. toch in beeld als verdachte. De man ontkent niet dat hij seks heeft gehad met het meisje, maar zegt dat dit "vrijwillig" moet zijn gebeurd, al kan hij zich daar niets van herinneren, zegt hij. De G. kwam destijds in hetzelfde café als Van den Hurk en ging geregeld met vrouwen mee naar huis.

Justitie vindt de lezing van De G. onwaarschijnlijk. Van den Hurk zou de week voor haar verdwijning niet naar een café zijn gegaan en ze kan de verdachte volgens de officier niet in de kroeg zijn tegengekomen. 

Donderdag komt de advocaat van De G. aan het woord in de rechtzaal. De rechter doet op 11 november uitspraak in de zaak.

Lees meer over:
Tip de redactie