Hooligans van onder meer Feyenoord, Fortuna Sittard en het Belgische Standard Luik ontmoeten elkaar geregeld op het platteland of in bossen voor knokpartijen. 

In het geheim hebben de laatste jaren tientallen van deze freefights plaatsgevonden.

Daarbij kiezen de vechtersbazen er nadrukkelijk voor weg te blijven van de camera's in en rond voetbalstadions, meldt Nieuwsuur zondagavond.

Doorgaans wordt met blote handen gevochten, zonder wapens en op plaatsen waar niemand het merkt.

Onder het motto 'minimale pakkans, maximale confrontatie' kiest de harde kern voor plekken in de natuur. Voetbalhooligans willen in het tv-programma weinig kwijt over de freefights, maar ontkennen niet dat ze plaatsvinden.

Veelvuldig

Frank Paauw, die in de Raad van Korpschefs de portefeuille voetbal voor zijn rekening neemt, is op de hoogte van de matpartijen: "Onder de radar vindt dit nog steeds veelvuldig plaats".

De Rotterdamse politiebaas vindt dat hoogst onwenselijk. Begin dit jaar kondigde Paauw aan dossiers te gaan aanleggen van de leiders van de harde kern, om ze harder aan te kunnen aanpakken.

Oplossing

Maar de voetbalhooligans kunnen ook wat leren van dit soort gevechten, vindt hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen.

"Zo'n weiland waar ze niemand lastigvallen en niks kapot kunnen maken is eigenlijk een heel goede oplossing", zegt hij in Nieuwsuur. Derksen noemt de freefights een goede uitlaatklep.