De kans is groot dat zich de komende nacht de eerste echte vorst dit najaar aandient. In Twente, Salland en de Achterhoek zakt de temperatuur naar, en wellicht net onder, het vriespunt.

Dit komt door een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië, stelt Weeronline.

De oostenwind boven Denemarken en Noorwegen veroorzaakt de komende dagen voor een frisse, gure wind in Nederland. Het wordt overdag niet warmer dan 12 tot 14 graden en in de nacht komt de temperatuur niet boven de 6 graden Celsius uit.

Dit zijn relatief koude temperaturen voor de tijd van het jaar, stellen meteorologen van Weeronline. "Een sjaal en handschoenen zijn geen overbodige luxe", melden zij op de website.

Waarneemhoogte

Het zou gaan om de eerste vorst in Nederland van dit jaar op normale waarneemhoogte, oftewel anderhalve meter boven de grond.

Als de temperatuur onder de 0 graden zakt, is Nederland dit jaar vroeg met de eerste gewone nachtvorst. Normaal wordt deze pas eind oktober gemeten. Ook moet het verkeer in het oosten van het land rekening houden met mist.

Bekijk het weerbericht:

Weerbericht 8 oktober
Weerbericht 8 oktober

Klomphoogte

Eerder deze week had Overijssel ook al de primeur voor de eerste grondvorst van het jaar. Op weerstation Heino daalde de temperatuur in de nacht van woensdag op donderdag op klomphoogte tot - 0.5 graden.

De eerste grondvorst was overigens laat dit jaar; normaal wordt die half september al gemeten.

Records

In 2014 liet de eerste grondvorst het langste op zich wachten. Op 5 november werd pas de eerste grondvorst genoteerd, in Eindhoven. Het record van vroegste vorst aan de grond werd gevestigd in 1973 toen het al op 22 augustus vroor.

Zondag overdag wordt het in het hele land wel zonnig. Het KNMI heeft nog geen weerwaarschuwing afgegeven voor de mogelijke vorst.