Vindicat heeft aangifte gedaan van het incident waarbij een aspirant-lid zwaargewond aan zijn hoofd raakte doordat een ouderejaars op zijn hoofd was gaan staan.

Dat meldt de Groningse studentenvereniging vrijdag op haar website.

Het incident speelde zich al af tijdens de introductieperiode. In de verklaring van de vereniging staat dat de aangifte het gevolg is "van voortschrijdend inzicht". Het bestuur was niet bereikbaar om dat toe te lichten.

Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag bekend een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar het incident ondanks dat er nog geen aangifte was gedaan. "De ernst en de impact van het incident rechtvaardigt het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek", aldus het OM.

Het bestuur van Vindicat zegde volledige medewerking toe aan het OM. De leden die verdacht worden van het incident zijn geschorst gedurende het onderzoek.

Bij de introductieweek voor eerstejaars afgelopen augustus liep het slachtoffer een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. Het letsel zou zijn gekomen doordat iemand anders op het hoofd van het slachtoffer is gaan staan.