Beweging Pegida mag zondag tijdens een betoging in Den Haag het logo met een hakenkruis boven een prullenbak dragen. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald.

De gemeente Den Haag had als voorwaarde van de bijeenkomst gesteld dat het omstreden symbool niet te zien zou zijn.

Het logo van Pegida is een symbool van onder meer een hakenkruis dat in de prullenbak wordt gegooid. Het is een wezenlijk onderdeel van wat de organisatie wil betogen. Door te bepalen dat een deel van het logo niet mag worden getoond, wordt Pegida beperkt in het uiten van haar mening. Dit is een beperking van het recht op betoging. Een beperking die niet is toegestaan, concludeert de rechter.

De demonstratie gaat van de Koekamp richting het ministerie van Buitenlandse Zaken. In een reactie zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag de uitspraak van de rechter te respecteren.

Edwin Wagensveld

De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, werd eerder bij demonstraties van Pegida in Amsterdam en Den Haag aangehouden omdat hij de afbeelding van het hakenkruis toonde.

Wagensveld moest hiervoor vorige maand in de rechtbank verschijnen. Hij droeg toen opnieuw het t-shirt met het hakenkruis en werd afgevoerd. Hij kreeg een boete-voorstel van 250 euro, maar weigerde deze te betalen en moet daarom voor de kantonrechter verschijnen.

Naast Wagensveld werden bij de betoging in Den Haag vorige maand vijf mensen opgepakt omdat ze een t-shirt droegen met daarop het hakenkruis. Ze weigerden die uit te doen. De gemeente had toen een verbod ingesteld voor het voeren van hakenkruizen.