Uit onderzoek van de politie naar het individuele handelen van de vijf agenten die vorig jaar zomer waren betrokken bij de aanhouding van Mitch Henriquez is gebleken dat vier agenten ernstig plichtsverzuim valt te verwijten en één agent plichtsverzuim.

Dat meldt de politie vrijdag op basis van het afgeronde interne onderzoek.

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd gearresteerd bij een muziekfestival, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij verzette zich, waarna de politie geweld tegen hem gebruikte.

Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. Ze gebruikten daarbij onder meer de omstreden nekklem.

Video: Arrestatie Mitch Henriquez op Haags festival

Bekijk de oude beelden van de arrestatie van Henriquez
30
Bekijk de oude beelden van de arrestatie van Henriquez

Buiten functie

Wat de gevolgen zijn voor de vier agenten is nog niet duidelijk. Welke mogelijke disciplinarie maatregelen de politie treft, hangt af van het advies van de onafhankelijke Commissie van Advies in Disciplinaire Zaken (CADZ). Dat advies komt voor het einde van het jaar uit. De agenten blijven wel buiten functie.

De ernst van het geconstateerde plichtsverzuim verschilt per agent. Bij één agent is geen ernstig plichtsverzuim geconstateerd, maar wel plichtsverzuim. Voor de agent geldt dat hij niet langer buiten functie wordt gesteld.

Voor de agent die plichtsverzuim wordt verweten wordt een re-integratietraject gestart en wordt gezocht naar een passende werkomgeving binnen de politie.

Bouman

De leiding van de politie bevestigde vrijdag het bericht van Het NRC dat Oud-korpschef Gerard Bouman aan de vijf agenten zou hebben gegarandeerd dat ze hun baan niet zouden verliezen. 

Bouman zegde onder meer toe dat de agenten hun pas terug zouden krijgen waarmee ze weer toegang zouden hebben tot het politiebureau.

Vervolgen

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot 19 september twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Henriquez te vervolgen.

Op basis van onderzoek van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) concludeerde het OM dat Henriquez overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals. Ook een klap op zijn neus en het gebruik van pepperspray heeft mogelijk een rol gespeeld.