Oud-korpschef Gerard Bouman zou aan vijf verdachte agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez hebben gegarandeerd dat ze hun baan niet zouden verliezen. 

Dat meldt NRC vrijdag, op basis van vertrouwelijke correspondentie die de krant in handen heeft.

Henriquez overleed vorig jaar, een dag nadat hij op hardhandige wijze was gearresteerd bij een muziekfestival in Den Haag. Hoogstwaarschijnlijk werd zuurstofgebrek hem fataal.  

In een e-mail beschrijft een teamchef van de politie Delft een gesprek dat hij met Bouwman had, samen met de vijf agenten die op dat moment door het OM als verdachten waren aangemerkt.

Bouman zegde onder meer toe dat de agenten hun pas terug zouden krijgen waarmee ze weer toegang zouden hebben tot het politiebureau.

De huidige korpschef Erik Akerboom bevestigt middels een woordvoerder aan NRC de toezeggingen van zijn voorganger aan de vijf agenten. "Hij beschouwt dit als een gegeven. Voor hem staat nu een zorgvuldige verdere afwikkeling van de procedures omtrent het disciplinaire en strafrechtelijke traject centraal."

Video: Arrestatie Mitch Henriquez op Haags festival

Bekijk de oude beelden van de arrestatie van Henriquez
30
Bekijk de oude beelden van de arrestatie van Henriquez

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot uitendelijk twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez in Den Haag te vervolgen

De 42-jarige Arubaan werd gearresteerd, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Hij verzette zich, waarna de politie geweld tegen hem gebruikte.

De agenten gebruikten bij de arrestatie onder meer de omstreden nekklem.