Het Openbaar Ministerie (OM) start een strafrechtelijk onderzoek op naar het incident bij studentencorps Vindicat waarbij een student ernstig letsel aan zijn hoofd zou hebben opgelopen.

Er is nog geen aangifte gedaan, maar volgens het OM rechtvaardigen "de ernst en de impact van het incident het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek".

Het bestuur van Vindicat heeft in een dinsdag gepubliceerde verklaring volledige medewerking toegezegd aan het OM. De leden die verdacht worden van het incident zijn geschorst gedurende het onderzoek.

Bij de introductieweek voor eerstejaars afgelopen augustus liep het slachtoffer een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. Het letsel zou zijn gekomen doordat iemand anders op het hoofd van het slachtoffer is gaan staan.

Bangalijst

Vorige maand verscheen ook al een zogenoemde 'bangalijst' op internet, een lijst met namen, telefoonnummers en contactgegevens van vrouwelijke leden. De vrouwen waren voorzien van een rating.

Vindicat zegt in een verklaring zich te distantiëren van de lijst en de gang van zaken te betreuren.

Nieuw incident

Maandag heeft zich nog een incident voorgedaan waar Vindicat bij betrokken was. Dat meldt het corps op de eigen site. Mogelijk heeft een lid van Vindicat met een luchtbuks op een Vindicat-huis geschoten.