De student die tijdens de ontgroening bij de Groningse studentenvereniging Vindicat hersenletsel opliep, zou moedwillig zijn mishandeld. De dader zou op zijn hoofd zijn gaan staan vanwege een persoonlijke vete.

Dat melden bronnen maandag aan RTV Noord. De schopper maakte deel uit van de officiële introductiecommissie van Vindicat.

De dader zou inmiddels zijn lidmaatschap van de vereniging hebben opgezegd. Dit zou reden zijn voor het slachtoffer en zijn familie om geen aangifte van het incident te doen.

De collega-commissieleden zouden volgens RTV Noord niet hebben ingegrepen op het desbetreffende moment omdat zij dronken waren.

Verantwoordelijk

Dit is tegen de afspraken die Vindicat gemaakt met de Adviescommissie Introductietijd van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Commissieleden moeten nuchter blijven omdat zij verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de feuten, oftewel de eerstejaars studenten.

Vindicat wil nog steeds niet reageren en zegt binnen twee weken met een reactie te komen. De vereniging heeft de zaak zelf in onderzoek. Behalve Vindicat onderzoekt ook het Openbaar Ministerie het incident. In uitzonderlijke gevallen kan het Openbaar Ministerie actie ondernemen zonder dat er een aangifte is gedaan.

Bangalijst

Het Groningse studentencorps ligt de afgelopen weken onder vuur. Eerst lekte er een 'bangalijst' uit waarop persoonlijke gegevens van 22 studentes waren gekoppeld aan een 'rating'. Daarna kwam naar buiten dat in augustus een student door een geweldsincident tijdens de ontgroening hersenletsel opliep.

De gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit lieten donderdag weten van de ontgroeningen af te willen. De LKVV, de koepel van Nederlandse studentenverenigingen, vindt dit echter te ver gaan en spreekt van een incident. "Op basis van één exces een traditie afschaffen gaat ons echt een brug te ver", aldus de voorzitter.

Het is echter niet het eerste incident bij een lid van Vindicat. In 1997 overleed een student nadat hij een liter jenever had gedronken.