De avondspits verloopt maandag op veel plekken onrustig. Door Duitse dagtoeristen en ongelukken stond er tegen 18.00 uur 345 kilometer file op de Nederlandse wegen.

Daarmee gaat 3 oktober de boeken in als de drukste maandagavondspits van dit jaar, aldus de VerkeersinformatieDienst (VID).

Na 18.30 uur nam de drukte snel af. Om 18.45 uur stond er nog maar 200 kilometer file.

In Duitsland werd maandag het feest van de Duitse eenheid gevierd. De Duitsers waren daarom vrij en besloten in grote getalen een dagje Nederland te doen. De terugkerende Duitsers veroorzaakten op het hoogtepunt dan 88 kilometer file op de wegen naar de oostgrens.

Vooral op de A12 tussen Utrecht en Duitsland was het dringen. Hier stond rond 18.00 uur 30 kilometer file tussen Veenendaal en Zevenaar. De vertraging is meer dan een uur.

Stapvoets

Ook de A325 voor het knooppunt Velperbroek is helemaal vastgelopen. Ook op lokale wegen rond Heerlen, Vaals, Roermond, Winterswijk, Winschoten en Enschede is het stapvoets rijden.

De gemeente Venlo was al voorbereid op de toeloop en had een calamiteitenplan in werking gesteld, vooral om voor extra parkeerplaatsen te zorgen.