De vader van baby Jairo heeft drie jaar en tien maanden cel gekregen voor de zware mishandeling en verwaarlozing van zijn (toen) acht maanden oude zoon Jairo, met de dood tot gevolg.

Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag bepaald. De vader gaat in beroep tegen zijn veroordeling, liet zijn raadsvrouw maandag weten.

De moeder van Jairo. Ellen van G., is geheel vrijgesproken. Uit het onderzoek tijdens de inhoudelijke behandeling en uit de bewijsmiddelen is onvoldoende gebleken dat de moeder de feiten heeft gepleegd.

Baby Jairo overleed in augustus 2010 in het ziekenhuis aan een ontsteking na een darmperforatie. Dat letsel kon volgens artsen alleen zijn ontstaan door een harde stomp in de buik van de baby.

Na de dood bleek dat het kind ook een gebroken beentje en gebroken ribben had. De baby brak eerder al zijn andere been en had regelmatig blauwe plekken en kneuzingen.

Eis

Het Openbaar Ministerie beschouwt de 26-jarige vader Raoul O. als degene die de baby schopte, sloeg en stompte en eiste daarvoor vier jaar gevangenisstraf. De rechtbank heeft twee maanden van de geëiste straf getrokken vanwege vormverzuimen. De rechtbank is eveneens van oordeel dat O. degene is geweest die Jairo stelselmatig heeft mishandeld met uiteindelijk de dood tot gevolg.

De man was vaak alleen thuis met zijn kind. Hij ontkent dat hij het jongetje heeft mishandeld. Volgens hem raakte het kind gewond door ongelukjes. De rechter gelooft dat niet "gezien de hoeveelheid en de regelmatige terugkeer van het letsel, waaronder twee gebroken beentjes in relatief korte tijd".

Ook is de man veroordeeld voor het in hulpeloze toestand brengen van Jairo door hem de nodige medische zorg te onthouden.

De 26-jarige moeder was volgens het OM slachtoffer en dader tegelijk. Zij verloor haar kind, maar heeft ook niets gedaan om een einde aan de mishandelingen te maken. Het OM eiste daarom een celstraf van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, maar de rechtbank ging niet mee met die eis.