De ANWB wil dat de politie strenger gaat toezien op naleving van verkeersregels in files. Met name door concentratieverlies onder automobilisten ontstaan te veel ongelukken, wat weer tot files leidt.

"Iedereen doet maar wat op de snelweg, omdat men weet dat de pakkans te verwaarlozen is", zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen tegen De Telegraaf. Hij constateert dat automobilisten vaak met dingen als bellen, lezen en scheren bezig zijn.

"Allemaal zaken waardoor de concentratie verslapt en ongelukken ontstaan", zegt de directeur. Daardoor ontstaan volgens Van Bruggen iedere dag een paar files, wat bijdraagt aan de stijgende filecijfers.

Uit de ervaring van de ANWB blijkt dat campagnes weinig helpen. "Alleen handhaving en zichtbare observatie bieden soelaas. Daarom zouden wij graag zien dat de politie weer een hoofdrol krijgt op de weg."

De Nationale Politie herkent de klachten van de ANWB, maar denkt niet dat er op korte termijn iets verandert. "Verkeer staat niet op de topprioriteitenlijst die wij hebben gekregen van de minister'", reageert de politie in de krant.

Filezwaarte stijgt

Uit cijfers die de ANWB zaterdag bekendmaakte, blijkt dat de filezwaarte (lengte maal duur van de file) in ons land in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ondanks de goede weersomstandigheden bedroeg de stijging ruim 8 procent.

De ochtendspitsen waren ongeveer hetzelfde als vorig jaar, maar overdag en tijdens de avondspits stokte het verkeer flink meer. Vooral op de wegen in de regio Amsterdam was het flink drukker (plus 25 procent ten opzichte van 2015). Dat kwam vooral door werkzaamheden en omleggingen van de A1 en A6 tussen Almere en Amsterdam.

De drukste spits was die van afgelopen donderdagavond: 695 kilometer aan files op snel- en provinciale wegen. Nu het herfst is en sneller donker wordt, verwacht de ANWB sowieso meer files.