Het Openbaar Ministerie 'is bezig met' de affaires rond de Groningse studentenvereniging Vindicat. Eerder stelden justitie en politie zich afzijdig te houden in de zaak omdat het een interne aangelegenheid zou zijn voor het corps.

Een woordvoerder wil verder niet meer kwijt over de kwestie, stelt RTV Noord.

Het Groningse studentencorps ligt de afgelopen weken onder vuur. Eerst lekte er een 'bangalijst' uit waarop persoonlijke gegevens van 22 studentes waren gekoppeld aan een 'rating'. Daarna kwam naar buiten dat in augustus een student door een geweldsincident tijdens de ontgroening hersenletsel opliep.

Een woordvoerder van de politie liet vrijdag aan NU.nl weten dat er nog geen aangiften zijn ontvangen inzake Vindicat. In uitzonderlijke gevallen kan het Openbaar Ministerie echter zelf actie ondernemen zonder dat er een aangifte is gedaan.

Brug te ver

De leden die betrokken waren bij beide affaires zijn voorlopig geschorst. Vindicat beraadt zich nog op andere stappen. De familie van het slachtoffer van het geweldsincident wacht de uitkomst van de interne procedure af voordat een besluit over aangifte wordt genomen.

De gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit lieten donderdag weten van de ontgroeningen af te willen. De LKVV, de koepel van Nederlandse studentenverenigingen, vindt dit echter te ver gaan en spreekt van een incident. "Op basis van één exces een traditie afschaffen gaat ons echt een brug te ver", aldus de voorzitter.

Het is echter niet het eerste incident bij een lid van Vindicat. In 1997 overleed een student nadat hij een liter jenever had gedronken.