Aantal meldingen van discriminatie gedaald in 2015

Zo'n tienduizend meldingen van discriminatie zijn vorig jaar geregistreerd bij de politie en zogenoemde anti-discriminatievoorzieningen (ADV's). Dat is respectievelijk 4 en 11 procent minder dan in 2014.

Bij het College voor de Rechten van de Mens zijn vorig jaar 422 verzoeken binnengekomen om een oordeel te geven over situaties die mogelijk discriminatie betreffen, ook dat zijn er minder dan het jaar daarvoor. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Het aantal meldingen bij de landelijke meldpunten voor discriminatie op het internet nam vorig jaar echter juist toe met bijna 7 procent tot 1585 meldingen.

Net als in de afgelopen jaren gaat ruim de helft van de discriminatiemeldingen over de herkomst. Vooral huidskleur speelt daarbij een rol. Bij de twee internetmeldpunten verdubbelde het aantal meldingen over discriminatie vanwege de islam vorig jaar bijna tot 472.

Dit jaar is voor het eerst op landelijk niveau een gezamenlijk jaarrapport over discriminatie verschenen waarin de registraties van politie en anti-discriminatievoorzieningen en het College voor de Rechten van de Mens worden gepresenteerd. Dit geeft volgens de organisaties een vollediger beeld van de discriminatie-incidenten en -meldingen in de maatschappij.

Lees meer over:
Tip de redactie