Acht aanhoudingen rond wedstrijd tussen Ajax en Standard Luik

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax Standard Luik in de Amsterdam Arena heeft de politie donderdagavond acht personen aangehouden. Enkelen raakten bij de arrestatie lichtgewond.

Dat meldt de politie vrijdag.

In totaal zijn er acht mensen aangehouden voor onder andere openlijke geweldpleging en het hinderen van de politie tijdens haar werk.

De politie spreekt van een onrustige wedstrijd die begon toen de bussen met Standard-Luikfans aankwamen in Amsterdam. De Belgische supporters wilden de confrontatie aangaan met fans van Ajax en en gooiden flessen, stenen en vuurwerk richting de politie.

Door optreden van de mobiele eenheid konden de Belgische supporters worden tegengehouden. Hierbij is door de politie geweld gebruikt. Enkele personen raakten lichtgewond.

De politie heeft meerdere malen in actie moeten komen om te voorkomen dat supportersgroepen elkaar zouden aanvallen.

Brand

Vlak na de wedstrijd is er brand ontstaan in een toiletgroep en er werden naar eigen zeggen vuurwerkbommen gegooid, die ook tussen agenten in kwamen. 

Zeven agenten moeten een gehoortest ondergaan nadat er vuurwerk tussen hen in is ontploft dat naar de politie toe werd gegooid. Ze hebben daardoor last van hun gehoor.

Er wordt een onderzoek ingesteld naar degenen die fakkels gooiden in het stadion. Het vak onder de onruststokers moest worden ontruimd, omdat het voor supporters niet veilig was daar te blijven.

Clubleiding

De clubleiding van Standard Luik gaat harde maatregelen nemen tegen de fans die de brandende fakkels naar beneden gooiden. Dat hebben ze vrijdagmiddag bekendgemaakt.

''Het is ondenkbaar en onvergeeflijk dat dergelijke materialen naar andere mensen in het stadion gegooid worden'', schreef de leiding van Standard Luik in een verklaring.

''Mensen die dit niet begrijpen, horen niet thuis op de tribunes. Het bestuur zal strenge maatregelen nemen om dergelijke incidenten in de toekomst de vermijden.''

De Belgische club, die samen met Ajax op zoek gaat naar de daders, vreest een hoge boete van de Europese bond UEFA. ''Daarnaast is het imago van Standard Luik aangetast op internationaal niveau.''

Lees meer over:
Tip de redactie