Justitie eist celstraffen voor brandstichting moskee Enschede
De officier van justitie acht de mannen schuldig aan brandstichting en poging tot brandstichting gepleegd met een terroristisch oogmerk, en ook de voorbereiding hiervan en de samenspanning hiertoe.
Tegen vier mannen, 24, 36, 35 en 35 jaar, allen uit Enschede, eiste de officier een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Tegen een 34-jarige man uit Enschede eiste hij een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 2 jaar voorwaardelijk omdat hij berouw heeft getoond.
Voor allen is een proeftijd aangevraagd van drie jaar met bijzondere voorwaarden, waaronder reclasseringscontact en contactverboden.
Molotovcocktails
De officier acht bewezen dat de vijf mannen allen betrokken waren bij het gooien van de molotovcocktails.
Het vijftal wilde met de aanslag een signaal afgeven dat er niet meer asielzoekers in Enschede zouden moeten worden opgenomen.
Angst aanjagen
De mannen wilden met de actie bewust schrik aanjagen, aldus de officier van justitie. Zij waren eerder al actief bij demonstraties met een 'extreemrechts' karakter.
De mannen deelden onder meer op apps afbeeldingen die getuigen van hun extreem-rechtse denkbeelden. Zo verspreidden zij onder meer een foto van concentratiekamp Auschwitz met de tekst 'Plaats nodig voor vluchtelingen? Auschwitz staat leeg momenteel!'.
Adolf Hitler
Ook werden er in de app opmerkingen gemaakt over het joodse meisje Anne Frank. Zij zat ruim twee jaar ondergedoken in het Achterhuis en stierf uiteindelijk in concentratiekamp Bergen-Belsen. In het huis van een van de verdachten is een grote afbeelding van Adolf Hitler gevonden.
De advocaten van de verdachten betoogden volgens RTV Oost echter dat het om een "kwajongensstreek" zou gaan.
Brandbare vloeistof
Na het gooien van de brandbommen gingen de mannen feest vieren. Zij maakten hier foto's van, zodat zij een alibi zouden hebben voor het moment van de aanslag.
De flessen waarin brandbare vloeistof zat, spatten uiteen tegen de gevel van de moskee aan de Tweede Emmastraat. Een moskeeganger kon de vlammen snel doven. Op het moment van het incident waren er veel mensen in de moskee, onder wie kinderen.
De vijf mannen zaten de afgelopen maanden vast op een speciale afdeling in Vught.