De Nederlandse studentenverenigingen komen voorlopig niet op de lijst Immaterieel Erfgoed te staan. Het kenniscentrum dat hierover gaat, heeft de plaatsing opgeschort na de commotie over een geweldsincident bij het Groningse corps Vindicat.

"We hadden de aanvraag goedgekeurd en de plaatsing op de lijst aangekondigd", stelt directeur Ineke Strouken van het kenniscentrum. "Maar na het laatste incident en de discussie over het verbieden van de ontgroeningen, moeten we ons opnieuw gaan beraden."

Er staan genoeg omstreden stukjes erfgoed op de lijst, zoals Zwarte Piet, consumentenvuurwerk of circusdieren. "In het geval van de studentenverenigingen hebben we de excessen in het verleden ook heel nadrukkelijk genoemd", legt Strouken uit.

"We hebben in vermelding op de lijst erbij gezet dat de verenigingen er aan werken om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Het incident in Groningen komt niet overeen met die formulering."

Nieuwe aanvraag

Bovendien dreigen de ontgroeningen afgeschaft te gaan worden. Onder meer de gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) pleiten daarvoor na het geweldsincident bij Vindicat.

"Zaken die wettelijk verboden zijn, komen niet op onze lijst te staan", verklaart Strouken. "De studentenverenigingen zouden in dat geval dus een nieuwe aanvraag moeten indienen van het studentenleven zonder de ontgroeningen."

Postieve grondhouding

Voorzitter Ruben Hoekman van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKVV) laat in een reactie weten het besluit te betreuren, maar hij snapt het wel. "Wij hebben toegezegd er alles aan te doen om dit soort excessen in de toekomst te voorkomen", stelt hij. "En daar staan we nog steeds achter. Ik heb begrepen dat het Kenniscentrum nog steeds een positieve grondhouding heeft over de vermelding van het studentenleven op de lijst."

Het Kenniscentrum en de LKVV hebben over twee weken een gesprek over de ontstane situatie.