De Landelijke Kamer van Verenigingen, de koepel van Nederlandse studentenvereniging, vindt een verbod op ontgroeningen te ver gaan. De LKVV zegt dit naar aanleiding van de discussie over een geweldsincident bij het Groningse corps Vindicat.

Een student liep ernstig hersenletsel op door een klap op zijn hoofd. Naar aanleiding van de landelijke discussie die dit opwekte, willen de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente Groningen de ontgroeningen in de stad afschaffen.

Voorzitter Ruben Hoekman van de LKVV noemt een verbod "behoorlijk rigoureus", bevestigt hij een bericht in het Dagblad van het Noorden. "Het besluit ontgroening in zijn geheel te verbieden op grond van één incident vinden wij te kort door de bocht. Het zou zonde zijn zo'n eeuwenlange studententraditie zomaar overboord te gooien."

Het gaat volgens Hoekman om een betreurenswaardig exces. "Maar afschaffen gaat ons echt een brug te ver. Wellicht kunnen de regels nog wat verder worden aangescherpt. Tegen geweld en discriminatie moet te allen tijde worden opgetreden."

Maar de introductietijd heeft ook een belangrijke functie voor de studentencultuur en het verenigingsleven, bepleit hij. "Bij 47 van onze leden gaat het al jaren goed. Wij hebben vertrouwen in de herijkingscommissie die in Groningen de introductietijd tegen het licht gaat houden."

Gedragscodes

Universiteiten in Utrecht en Amsterdam vertrouwen op gedragscodes die verenigingen moeten ondertekenen. Hierin staan duidelijke afspraken waarmee incidenten zoals in Groningen moeten worden voorkomen.

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen willen een externe commissie in het leven roepen die de ontgroeningspraktijken van de grote verenigingen in de stad, Vindicat en Albertus, gaat doorlichten.

Jeneverincident

De universiteit riep twintig jaar geleden al een adviescommissie in het leven die de verenigingen adviseert over veiligheid. Dit gebeurde nadat bij Vindicat een 18-jarige student stikte na het drinken van 2 liter jenever.

Vindicat kwam vorige week ook in opspraak door een 'bangalijst’ die dertien leden hadden opgesteld. Op de lijst stonden profielen van 22 studenten, voorzien van een 'rating'. Zowel de leden van de bangalijst als de leden die verantwoordelijk waren voor het sla-incident zijn voorlopig geschorst.

Destileerderij

De Groningse destileerderij Hooghoudt zegt met Vindicat in gesprek te gaan na de incidenten. De naam van het bedrijf staat al jaren op het gebouw van Vindicat.

"We hebben al jaren een prettige samenwerking, maar dit is niet in lijn met onze waarden en normen", laat Hooghoudt op Twitter weten.

Ook het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed heeft actie ondernomen na alle commotie. Een vermelding van het studentenleven op de officiële lijst Immaterieel Erfgoed is voorlopig opgeschort.