De verkiezingen op Curaçao, die vrijdag zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld vanwege orkaan Matthew. Dat heeft premier Ben Whiteman bevestigd.

Op het eiland zijn windsnelheden van zo'n 120 kilometer per uur gemeten. Delen van Curaçao worden sinds donderdag geteisterd door hevige regen die ten noorden van het eiland voorbijtrekt. 

Voordat de regering van Curaçao de beslissing bekendmaakte, is gesproken met de leiders van alle partijen die aan de verkiezingen meedoen. Die gingen akkoord met het uitstel, maar wilden niet dat het later zou worden dan 5 oktober.

Matthew passeerde eerder ook andere Caraïbische eilanden, met overstromingen en landverschuivingen als gevolg. Vliegvelden werden gesloten en veel inwoners verschansten zich in schuilkelders. Op het vulkanische eiland St. Vincent kwam iemand om het leven.


Video: Curaçao zet zich schrap voor tropische storm 

Kracht

De verwachting is dat Matthew verder in kracht toeneemt, naar windsnelheden van zo'n 160 kilometer per uur en draait in noordwestelijke richting Jamaica, Haïti en Cuba.

Vrijdag zijn alle scholen op Curaçao dicht. Ook hebben verschillende bedrijven aangekondigd hun deuren te sluiten. Bewoners hebben het advies gekregen te zorgen voor voldoende voedsel en thuis te blijven.