Het Openbaar Ministerie heeft donderdag tot zeventien jaar celstraf geëist in de zaak tegen tien verdachten die samen een vermeende liquidatiegroep zouden vormen. 

Het OM eist tussen de veertien en zeventien jaar tegen de vijf hoofdverdachten. Tegen de andere vijf verdachten is tussen de één en vijfenhalf jaar geëist.

Volgens de aanklagers hebben ''deze uitvoerders van moord op bestelling, klaar om uit te rukken, met als missie mensen definitief uit te schakelen" zich schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit, het voorbereiden van moord, voorbereiding van diefstal met geweld, deelname aan een criminele organisatie, witwassen en heling. 

De vermeende leden van 'liquidatiebende' die vorig jaar in Utrecht werd opgerold, had in gehuurde opslagboxen materieel klaarliggen, dat specifiek bedoeld was voor het plegen van moordaanslagen. 

Het materieel was onderverdeeld in verschillende sets, waarbij elke set twee automatische vuurwapens, een pistool, een kogelvrij vest en een extra patroonhouder bevatte. Daarmee kon de bende "op ieder moment over de gewenste middelen beschikken".

Dat zei aanklager Henk Mous donderdagmiddag voor de rechtbank in Amsterdam, waar het proces tegen de groep loopt.

Wapenvondst

De mannen werden opgepakt na een hele grote wapenvondst in de zomer van vorig jaar in Nieuwegein. Er werden onder meer kalasjnikovs, handgranaten, geluiddempers, circa 4.700 patronen en bijna driehonderd pantserdoorborende, brandstichtende kogels aangetroffen.

Het OM sprak van een "een wereld van dodelijke wapens, filmapparatuur, spotters, peilbakens en miljoenenboekhoudingen". In een notitieboekje dat bij een van de verdachten thuis werd gevonden stonden aantekeningen die duidden op betrokkenheid bij criminele moorden in 2014.

Getuigen

Potentiële doelwitten werden gevolgd en gefilmd. In de rechtszaal werden donderdag onder meer beelden getoond die twee verdachten in november 2014 maakten van Ranko Scekic, terwijl hij in een Utrechts restaurant zat. Wat ze niet wisten, was dat de auto van waaruit ze hem observeerden was voorzien van afluisterapparatuur.

Afgelopen zomer, toen de verdachten allang vastzaten, werd Scekic doodgeschoten. Ook vond de politie beelden van Abderrahim Belhaj, die afgelopen mei in Amsterdam-Zuidoost werd geliquideerd. Beide mannen zouden getuigen in deze zaak.

Videoregistratie

De beelden waren onderdeel van een lange en uitvoerige videoregistratie waarin de aanklagers aan de hand van beelden, geheime geluidsopnamen, plattegronden en afgelegde routes aantoonden hoe de bende in hun ogen te werk ging. Volgens Mous werden minutieuze, professionele voorbereidingen getroffen. De observaties waren daar onderdeel van, net als de vluchtauto's die klaar stonden in gehuurde garageboxen.